Aktuelni trendovi u uređenju terase: kako kombinovati pločice i nameštaj

Kasno proleće idealan je period da pripremite svoju terasu za letnje uživanje, bez obzira na njene dimenzije i to da li živite u stanu ili kući. Za terasu će Vam biti sasvim dovoljno da pametno odaberete pločice i nameštaj, kako biste postigli njen savršen izgled. Mi Vam predstavljamo najtraženije trendove, a na Vama je samo da odlučite koji od njih je najviše u skladu sa Vašim ukusom.

Sve boje prirode

Kako je terasa, simbolički rečeno, „komad prirode“, to su i sve boje koje na prirodu asociraju postale veoma popularne u uređenju ovog kutka. Tako su se najpre izdvojile svetlo i tamno-zelene podne pločice koje asociraju na travu i kombinuju se sa nameštajem u boji ili od drveta, podjednako tamnijim i svetlijim, kao i bež detaljima.

Kad smo već kod bež, i ona je postala dominantan ton podjednako na terasi kao i enterijeru, te se pločice većih dimenzija u ovoj boji sve više traže, jer se idealno uklapaju sa tamno-braon nameštajem za terase. Ove pločice mogu se kombinovati sa onima koje su u teksturi drveta, za nešto topliji ugođaj, a možete birati i pločice za čitav pod koje će imitirati parket ili uopšte teksturu drveta, kao jedne od glavnih asocijacija na prirodu. U tom slučaju, i drveni i nameštaj od bambusa biće pun pogodak.

Pločice i nameštaj u tropskom stilu

Za sve one koji vole morske i tropske varijante, tamno-zelene ili marinsko-plave pločice biće odličan početak za uređenje ovog prostora za letnje uživanje. Preporuka je da se u ovom slučaju biraju pločice većih dimenzija, te da se kombinuju sa detaljima od bambusa ili trske. Tome možete dodati i suncobran od trske i stvoriti ugođaj kao na plaži.

Za ovaj stil ključni su detalji, te se možete i pogirati tako što ćete kao okvir poda postaviti pločice u mozaiku, a ako Vam to mogućnosti dozvoljavaju, zidne pločice kombinovati sa bordurom od školjki, morskih zvezdica i lomljenih pločica u marinsko-plavoj boji. Tome dodajte i neobične svećnjake i trščane podmetače, te se opustite u svom „tropskom“ predelu.

„Ledene“ nijanse

Ako ste ipak okrenuti modernim, minimalističkim verzijama svakog prostora, onda pločice za Vašu terasu najpre treba da budu birane u ledenim nijansama. Svakako da se tu najpre misli na belu boju, ali kako ona nije praktična za održavanje, to se pločice za terasu u ovoj osnovnoj boji ne preporučuju.

Sa druge strane, crna je odnedavno izašla iz mode, ali je zato zavladala hladna, mermerna siva, i pločice u što većim dimenzijama za ovaj prostor. Upravo takve pločice predstavljaju savršenu podlogu za terasni nameštaj oštrih linija kakav podrazumeva minimalistički stil, u tamnijim bojama ili pak beloj, čija se udobnost nadomešta kožnim jastucima i ostalim detaljima.

Pored „ledene“ sive, minimalizam je nedavno napravio iskorak i ka nordijskoj nijansi plave boje, koju je „pozajmio“ iz skandinavskog stila, te pločice u ovoj nijansi mogu biti pun pogodak za kombinaciju sa belim nameštajem. Pritom, gledajte i da zidne pločice – bez obzira na boju – budu što svedenije i bez šara i bordura, koje se u okviru ovog trenda ne dozvoljavaju.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *