Vega vencanice i bendovi za svadbe

Svadbe postaju sve modernije u poslednje vreme, tradicija lagano odlazi u zaborav. Vencanice su sve kreativnije, obeležene sa raznim detaljima, raskošnije … Ne obraća se više toliko ni na običaje, dekoracija za svadbe je drugačija, a bendovi za svadbe i sviraju drugačije.

Jedino ono što je ostalo i što još uvek nikakao da uradimo po ugledu na komšije sa zapada, svadbe su raskošne jede se i pije mnogo odnosno zove se i kurta i murta. Imamo i dalje veliki broj zvanica na svadbama, oko 500 je prosek. Troši se dosta i na vencanice, iznajmljivanje je prilično skupo, ali mora da se uzme vencanica jer svadba bez mlade, vencanice i muzike za svadbe nije svadba. Kada pomenuh reč bendovi za svadbe i oni su se prešaltali na zapadnjački sistem, sviraju programsku muziku. Da li znate da su nekada domaćini zarađivali jer su se bendovi za svadbe dolazili i nudili da sviraju svadbu i plaćali gazdi. Zašto, jer su od pesama koje se naručuju mogli dobro da zarade.

To da se naš narod razbacuje na svadbma može se i videti iz uzrečice da svako teži da dočeka goste što bolje, pa se kaže kod sirome na čast, a kod gazde na glas. Bilo kako bilo jedno će uvek ostati isto a to su vencanice i bendovi za svadbe, jer bez njih se ne može.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *